Rangaku in Japan

Rangaku in Japan

22 oktober 2019 0 Door Nicolas

Als een man met een kleine portemonnee ga ik niet vaak op vakantie, maar als ik op vakantie ga, dan doe ik het goed! Bij voorkeur kies ik een land dat zoveel mogelijk verschilt van mijn eigen kikkerlandje. Ik wil dat de mensen een andere taal spreken, dat de supermarkten vol met rare producten liggen en dat er dieren rondlopen waarvan ik het bestaan niet ken. Ik ben ervan overtuigd dat een reis zo het meest verrijkend werkt. Op dit moment ben ik aan het sparen voor mijn meest ambitieuze missie tot nu toe: Rondreis Japan!

Het buitenbeentje van de wereld

Ik kan geen land bedenken dat zoveel verschilt van Nederland als Japan. Dit is niet zo gek, want Japan is nogal een buitenbeentje. Zo’n tweehonderd jaar lang heeft het zich afgezonderd van alle andere landen. Inwoners mochten het land niet uit, buitenlanders mochten het land niet in. Toch hebben wij, de Nederlanders, historisch gezien een hele bijzondere band met de Japanners. Het enige contact dat Japan lange tijd met de rest van de wereld onderhield, was namelijk met Nederlanders! Er werd een klein kunstmatig eilandje aangelegd in Nagasaki. Hier liet Japan de Nederlanders aanmeren met wie ze handel dreven. Het eilandje was echter strikt afgesloten van de rest van Japan. Nog steeds is er een woord in de Japanse taal, rangaku, dat ‘het Nederlandse leren’ betekent.

Mijn persoonlijke rangaku

Deze afzondering laat ook vandaag de dag nog zijn sporen achter. Japan is een zeer mono-cultureel land. 98% van de bevolking is van Japanse afkomst. De meest voorkomende religie is het boeddhisme. Het Christendom en de Islam schitteren door afwezigheid. Natuurlijk zijn er ook in Japan (helaas) filialen van McDonalds. In een wereld die steeds homogener wordt, behoudt Japan echter nadrukkelijk een eigen identiteit.

Voor de zekerheid een laatste toets. Spreken mensen een andere taal? Check! Liggen er rare producten in de supermarkt? Zonder twijfel (ze verkopen vliegende vissen in een flesje). Lopen er dieren rond waarvan ik het bestaan niet ken? Ook hiervoor slaagt Japan. Ze hebben Sukoherten die overal rondscharrelen en niet schuw zijn. Ach, die hebben we in Nederland ook, hoor ik jullie denken. En na een snel bezoek aan Wikipedia moet ik bekennen dat jullie gelijk hebben. In dat geval wijzig ik mijn antwoord en kies ik voor de reuzensalamander. Deze kan anderhalve meter lang worden en komt alleen voor in Japan. Japan slaagt met vlag en wimpel. Ik ben klaar voor mijn persoonlijke ‘rangaku’!