Start het schooljaar samen

Start het schooljaar samen

14 augustus 2019 0 Door Nicolas

Het duurt nog een paar weken maar dan begint het nieuwe schooljaar weer. Als ouder of leerkracht kijk je daar wel misschien naar uit. Of misschien geniet je nog volop van al die vrije tijd. Hoe het ook zij, je wilt het nieuwe jaar natuurlijk met een knal en vol enthousiasme beginnen. Meestal organiseren scholen aan het einde van het jaar een dag met spelletjes, of iets dergelijks, om het jaar gezamenlijk af te sluiten. Heel gezellig maar het jaar gezamenlijk beginnen is net zo leuk. Dan zit de sfeer er meteen in. In deze blog vertel ik je over hoe je dit kan aanpakken. Lees je mee?

Niet meteen in de banken

Niets is zo demotiverend als na een heerlijke vakantie meteen weer in de dagelijkse sleur moeten stappen. Zo denken een hoop volwassenen erover maar kinderen ook. Goed, dat zeggen ze niet zomaar het is wel degelijk waar. Voor kinderen is het ook makkelijker om weer aan een jaar te beginnen als er één of twee dagen zijn geweest waarop ze hebben kunnen wennen. Even weer in de routine en in contact met klasgenoten en docenten. Dan is de start van het echte werk ook niet meteen onwennig. Iedereen heeft zich uit kunnen leven, verhalen kunnen delen. Nu weer aan de slag.

Organiseer een sportdag

Een leuke manier van het jaar starten, is dan ook met een sportdag bijvoorbeeld. Zet een parcours uit vol spellen en sportactiviteiten, deel de leerlingen in groepen in (om een soort populariteitswedstrijd te voorkomen) en gaan met die banaan. Wil je het groter aanpakken, dan kan je geluid huren om de leukste muziek op te zetten. Voor je het weet, is iedereen aan het swingen en is het jaar goed begonnen.

Doe het samen

Een leuke dag verzorg je natuurlijk niet in je eentje. Trommel de rest van de docenten en ouders op en verzorg samen deze dag. Zo is de band van vertrouwen van docent naar ouder en andersom voor het nieuwe jaar ook meteen goed. Plus, je kan de taken verdelen en dat maakt de klus ook makkelijker én leuker. De één verzorgt de hapjes, de ander de materialen en ga zo maar door. Samen de voorbereiding, samen de dag en samen het afbouwen. Beter kan je het jaar niet starten, de teambuilding kan in ieder geval niet meer stuk.

Veel succes met de organisatie en veel plezier in het nieuwe jaar voor zowel kind, als ouder, als docent.