Zo maak je een effectief vision board

Zo maak je een effectief vision board

28 januari 2020 0 Door Nicolas

De maand januari is de maand van goede voornemens en nieuwe pogingen tot het bereiken van al je doelen. Een hulpmiddel dat je hierbij kunt gebruiken, is een vision board. Heb jij hier al wel eens van gehoord? In deze blog zal ik uitleggen wat een vision board precies is en hoe jij zelf een effectief vision board kan maken om je te helpen bij het bereiken van al je doelen. 

Wat is een vision board?

Een vision board is een middel dat je kan helpen bij het bereiken van al je doelen. Maar hoe werkt dat dan precies? Een vision board is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden: Het is een bord met al je toekomstvisies, maar dan in de vorm van beeldmateriaal. Het is dus eigenlijk een verzameling van alles wat je in je leven zou willen bereiken, maar dan uitgedrukt in allemaal plaatjes. Natuurlijk zul je niet al je doelen behalen door het uitprinten van een paar plaatjes, maar het kan je wel een beetje op weg helpen. Door zelf een vision board te maken en neer te zetten op een prominente plek in je kamer, zul je constant herinnerd worden aan al je doelen. Dit geeft je elke dag weer een beetje motivatie om hard aan deze doelen te werken. 

Hoe maak je zelf een vision board?

Zelf een vision board maken klinkt heel makkelijk. Een beetje plaatjes opzoeken en uitprinten is natuurlijk niet heel ingewikkeld. Toch komt er iets meer bij kijken dan je denkt. Je wilt namelijk wel een vision board maken dat werkelijk effectief is en je echt motivatie geeft. Hier zijn gelukkig meerdere trucjes voor die je in je achterhoofd kunt houden bij het maken van je board. Een truc die goed werkt, is het maken van een scheiding tussen doelen op korte termijn en doelen op lange termijn. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een aantal plaatjes op mijn vision board die gericht zijn op sporten en studie. Dit zijn doelen waar ik op korte termijn aan wil werken. Ook heb ik echter een aantal plaatjes voor mijn doelen op lange termijn. Deze plaatjes zijn vooral gericht op mijn toekomstige carrière. Een andere, erg belangrijke truc, is om je doelen zo specifiek mogelijk te houden. Dit kan een beetje lastig zijn om in plaatjes uit te drukken, maar dit is zeker niet onmogelijk. Zo heb ik bij mijn lange termijn doelen ook een aantal plaatjes van dingen die ik later wil hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld een plaatje van een golden retriever, een keukeneiland en een dubbele wastafel opgehangen op mijn vision board. Dit is heel specifiek, maar doordat dit soort kleine doelen heel haalbaar en realistisch zijn, geeft dit je extra veel motivatie. De belangrijkste tip is echter om het gewoon eens uit te proberen. Print allerlei plaatjes uit van dingen die je graag wil bereiken en hang het allemaal op een prikbord. Wie weet bereik jij dit jaar dan ineens al je goede voornemens!